DierenOpvangcentrum Tholen

Bij DierenOpvangcentrum Tholen verzorgen wij verschillende cursussen waarin we de baasjes en hun hond(en) begeleiden in de baas-hond relatie. Het is heel fijn om de hond te leren gehoorzaam te zijn d.m.v. allerlei oefeningen. Niet alleen het dier en de eigenaar hebben baat bij een goede baas-hondrelatie, maar ook de directe omgeving plukt hier de vruchten van. Bij DOT staan de baasjes en hun hond(en) centraal, waarbij we het belangrijk vinden dat jullie daar allebei plezier aan beleven. Onze trainingen zijn daarmee een perfecte combinatie van leerzaam en leuk!

GehoorzaamheidstrainingenSoorten cursussen

Dit zijn de verschillende gehoorzaamheidstrainingen die DOT aanbiedt:

Duur en locatie

De cursussen Beginners en Gevorderden 1, 2 en 3 bestaan ieder uit 7 praktijklessen van 45 minuten en 15 minuten pauze.

IMG 5389Ook de Combinatietraining gehoorzaamheid/hindernisbaan en de cursus Hindernisbaan bestaan uit blokken van zeven weken, maar deze vinden doorlopend plaats. Dat betekent dat u zich niet inschrijft voor 7, maar voor 21 lessen. DOT heeft hiervoor speciale strippenkaarten. Elke keer als u aanwezig bent bij een les, stempelen we deze af. Slaat u een les over, dan blijft de strip openstaan voor een volgende keer. Tussen de 7 lesweken-durende blokken door, houden we telkens een korte pauze, waarna we de draad weer oppakken.

In principe vinden alle cursussen plaats op het trainingsveld van DOT. Wanneer de weersomstandigheden een buitentraining niet toelaten, zullen we ons verplaatsen naar onze ruime, overdekte schuur. De theorieavonden worden gehouden in onze Hondenhut

Vanaf vrijdag 5 april en zaterdag 6 april gaan de cursussen weer starten. 

Wilt u meer informatie of wilt u zich aanmelden voor een van onze cursussen? Neem dan telefonisch contact met DOT op via 0166-612027 of stuur ons een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook kunt u zich rechtstreeks inschrijven onder inschrijven.

Beginnerscursus

GehoorzaamheidstrainingenBij aanvang van de beginnerscursus krijgt u het boekje "Baas over eigen hond" mee, waarin veel uitleg staat over hondengedrag en over hoe wij als mens daar mee om kunnen gaan. Tijdens de cursus leren we hoe u op goede wijze kunt communiceren met uw hond. Zowel de do's en de don'ts komen hierbij aan bod. We geven handvatten over wat te doen bij negatief gedrag van uw hond en we leren uw viervoeter zich sociaal wenselijk te gedragen in het bijzijn van soortgenoten en mensen. Ook laten we zien hoe u uw hond op een enthousiaste manier de basisprincipes (zitten, liggen, blijven en volgen) kunt leren. Vanzelfsprekend geven we de mogelijkheid alle prangende vragen die u hebt te stellen, bijvoorbeeld over het gedrag van uw hond thuis. Ten slotte zullen we een keer 'op locatie' trainen. Dit houdt in dat we gaan oefenen in een omgeving waar meer prikkels en afleidingen zijn, zoals in de stad of vlak bij een drukke verkeerssituatie.

We bieden deze cursus aan voor honden van 9 weken en ouder. Wij hanteren geen maximumleeftijd, omdat we bij DOT van mening zijn dat een hond nooit te oud is om te leren.Het is wel belangrijk dat de hond gezond is en goed gevaccineerd, eventueel aanvullend tegen kennelhoest omdat ze veel in contact komen met andere honden. Het hele gezin is welkom om deel te nemen aan de beginnerscursus. We moedigen dit juist aan, omdat er zo eensgezindheid binnen het gezin zal ontstaan, en dat komt de omgang met de hond alleen maar ten goede. Wel hanteren wij een minimumleeftijd van 15 jaar voor de persoon/personen die met de hond lopen tijdens de cursus.

Gevorderden 1

De cursus gevorderden 1 is voor honden die de basis van een beginnerscursus hebben doorlopen. Het is wel belangrijk dat de hond gezond is en goed gevaccineerd. Eventueel ook aanvullend met kennelhoest, omdat ze veel in contact komen met soortgenoten.
We breiden tijdens de Gevorderden 1-cursus de oefeningen van de beginners uit door ons met name te richten op het laten gehoorzamen van de hond, zonder dat deze aangelijnd is. Zo is het de bedoeling dat de hond aan het einde van deze cursus van DOT kan loslopen en de baas volgt zonder dat daarbij een riem te pas moet komen. Verder wordt het zitten en af liggen geoefend en leren de honden te blijven voor langere tijdsduur en eventueel met de baasjes uit het zicht. Andere nieuwe onderdelen zijn de voetoefening, wachten en hier komen. 
Daarnaast blijft u uitleg krijgen over algemeen hondengedrag en wordt er aandacht besteed aan vragen over het gedrag van uw hond thuis.

GehoorzaamheidstrainingenGevorderden 2

De cursus Gevorderden 2 is dan weer een vervolg op Gevorderden 1. Ook nu worden de geleerde oefeningen verder uitgebreid.Voorbeelden van nieuwe oefeningen zijn naast en sta. Het doel is de gehoorzaamheid van de hond te perfectioneren. Bij deze cursus van DOT is het mogelijk dat de groep - indien de wens er is - meer op locatie traint, zodat het geleerde goed in de praktijk getoetst kan worden.

Gevorderden 3

De vaardigheden uit de cursus Gevorderden 2 worden tijdens Gevorderden 3 nog verder geperfectioneerd. De focus ligt hier op het volledig los samenwerken met de hond. De meeste cursisten van DOT slaan deze cursus echter over en kiezen voor de hierna beschreven Combinatietraining.

Combinatietraining gehoorzaamheid/hindernisbaan

Met deze cursus leren we u en uw hond stap voor stap de hindernisbaan kennen. Ook besteden we aandacht aan oefeningen die tijdens het lopen van de hindernisbaan goed van pas zullen komen. Hoewel deze cursus van DOT bedoeld is als voorbereiding op de cursus Hindernisbaan, is het geen vereiste om daarna de hindernisbaan op te gaan. Het is vooral gewoon een leuke cursus om lekker met uw hond bezig te zijn.

IMG 4995Omdat de honden die de hindernisbaan opgaan minimaal 1 jaar dienen te zijn, is deze cursus erg geschikt voor honden die deze leeftijd nog nét niet hebben bereikt. Het baasje en de hond(en) moeten wel een gehoorzaamheidstraining hebben gevolgd bij het CVAB.

Hindernisbaan

Actief en enthousiast bezig zijn staat centraal bij de cursus Hindernisbaan van DOT. Dit geldt voor zowel voor de baas als de hond. Tijdens deze cursus nemen we alle hindernissen stapsgewijs door en werken we toe naar het los onder appèl lopen van de hindernisbaan. Om de groei van de heupen en gewrichten niet in de weg te staan en overbelasting te voorkomen, moeten deelnemende honden minimaal 1 jaar oud zijn en gezond zijn. Ook moeten de baasjes met hun hond(en) een gehoorzaamheidstraining hebben gevolgd bij het CVAB.