DierenOpvangcentrum Tholen

Net als bij mensen, is het soms ook bij dieren nodig om voor een interne opname te kiezen. Bijvoorbeeld om bepaald gedrag te conditioneren of als structurele verandering in de gehoorzaamheid uitblijft. Als er sprake is van een specifiek probleem in het gedrag van uw hond of kat, kan het gewenst zijn het dier door onze gedragsdeskunidgen te laten observeren en analyseren, zodat er vervolgens een passende therapie op kan worden afgestemd.

Oorzaken en uitingen

Bij DierenOpvangcentrum Tholen hebben we gemerkt dat gedragsproblemen bij honden en katten vaak ontstaan doordat mensen niet weten hoe ze het dier moeten benaderen. Het ontbreekt vaak aan begrip over dierengedrag en veel baasjes behandelen hun huisdieren als mensen. Onbedoeld kunnen hierdoor miscommunicaties ontstaan. Daarnaast liggen oorzaken van gedragsproblematiek ook geregeld in het (sociaal)psychisch en/of lichamelijk functioneren van de hond of kat.

Een kleine greep uit veelvoorkomende gedragsproblemen bij honden en katten:

  • Het slopen/kapotmaken van spullen.
  • Janken en/of blaffen bij alleen thuiszijn.
  • Onzindelijkheid.
  • Agressief gedrag (uit angst of dominantie) naar mensen, dieren of dingen.
  • Conflicten tussen soortgenoten onderling.

Werkwijze

Hoewel de zorg voor het dier bij een interne opname in onze handen ligt, speelt het gezin een onmisbare rol bij het therapieproces. Bij DOT vinden we het belangrijk om de baasjes van de hond of kat bij het proces te betrekken, zodat duidelijk wordt wat we doen en waarom we daarvoor kiezen. Het implementeren van de nieuwe omgangsvormen, op het moment dat het dier weer mee naar huis gaat, is dan ook makkelijker. Voorafgaand aan en gedurende de interne opname worden er daarom afspraken gemaakt over de betrokkenheid van de gezinsleden.

Na afloop van een interne opname geven we de baasjes een volledig rapport mee naar huis, met daarin onze bevindingen uitgebreid beschreven. Ook zijn er specifieke opdrachten in dit rapport te vinden, die thuis dienen te worden uitgevoerd. We vinden het heel belangrijk om na een interne opname in contact te blijven en op de hoogte te worden gehouden van de ontwikkelingen. Na twee à drie weken plannen we een evaluatieafspraak om de vorderingen door te nemen en eventuele vervolgstappen te bespreken.

Wij helpen graag!

Heeft uw huisdier een van de genoemde gedragingen of loopt u tegen andere moeilijkheden aan? Wij helpen u en uw viervoeter graag! DOT houdt zich al sinds 1981 bezig met het begeleiden en adviseren van baasjes en hun huisdieren. Wij hebben veel ervaring in het omgaan met gedragsproblematiek bij dieren en we vertrouwen erop dat we ook u en uw huisdier van dienst kunnen zijn. Neem voor meer informatie telefonisch of via de mail contact met ons op.